Z raportu wynika, że w 2025 r. koszyk sezonowych produktów podrożał średnio o 5,9% w porównaniu z ubiegłym rokiem i aż o 8,4% względem 2023 r. Choć niektóre produkty potaniały, trend jest wyraźny – dominują podwyżki.
Najmocniej w górę poszybowała fasolka szparagowa. Mediana ceny za kilogram wzrosła z 19,99 zł w czerwcu 2024 r. do 24,99 zł w czerwcu 2025 r., czyli aż o 25% w ciągu roku i ponad 31% w porównaniu do 2023 r.
Wyraźne podwyżki dotknęły też rzodkiewki – z 2,29 zł za pęczek w 2023 r. do 2,99 zł w tym sezonie (+20% r/r, +30% w dwa lata).
Bób, który rok temu taniał, ponownie drożeje. Po spadku z 14,99 zł do 11,99 zł w 2024 r., w tym roku kosztuje już 13,99 zł za 500 g (+16,7% r/r), choć nadal jest tańszy niż dwa lata temu.
Nie brakuje jednak dobrych wiadomości. Młode ziemniaki potaniały z 3,99 zł/kg w 2023 r. do 2,49 zł/kg w 2025 r. – spadek o ponad 37%. Młoda marchew staniała z 6,99 zł do 4,99 zł/kg (–28,6% w dwa lata), a kalafior z 7,99 zł do 5,99 zł (–25% r/r).
Wśród analizowanych produktów trzy zachowały identyczny poziom cenowy jak rok wcześniej: kalarepa (2,99 zł/szt.), koper (2,49 zł/pęczek) i maliny (8,99 zł/125 g). Względem 2023 r. są one droższe, jednak od ubiegłego sezonu ich ceny nie uległy zmianie.
Nasze dane pokazują, że choć część produktów potaniała lub utrzymała cenę, to ogólny kierunek zmian w 2025 r. był wzrostowy. Konsumenci odczuli to szczególnie przy zakupie takich produktów jak fasolka szparagowa, rzodkiewki czy maliny – komentuje Antonina Grzelak, z aplikacji PanParagon
Grafika: PanParagon/materiałyprasowe
Źródło: PanParagon
Wszelkie prawa zastrzeżone @ wlubelskim.pl | wLubelskim.pl
Polityka Prywatności