
Już w najbliższą niedzielę (6 października) Muzeum Wsi Lubelskiej zaprasza mieszkańców Lublina i okolic do udziału w tradycyjnym obrzędzie zbiorowego kiszenia kapusty.
Jak informuje Muzeum, tradycyjny obrzęd zbiorowego kiszenia kapusty wykona zespół obrzędowy z Kocudzy w Zagrodzie z Teodorówki. W programie obieranie, siekanie i kiszenie kapusty oraz poczęstunek z muzyką. Gospodynie i gospodarze z Kocudzy pokażą: obieranie, siekanie kapusty za pomocą tasaka, zakwaszanie beczki żytnią mąką, metody układania w niej kapusty, tej w główkach i posiekanej, a wszystko podczas przedstawienia parateatralnego, w którym przewidziany jest udział publiczności. Początek wydarzenia zaplanowany jest na 13:00 i potrwa do około 14:30. O godzinie 15:00 odprawiona zostanie msza święta w Kościele z Matczyna.
Kapusta była, obok ziemniaków, jednym z głównym składników diety dawnej wsi. W naszej tradycji zachowała się spora ilość potraw wykonywanych z kapusty: kapusta z grochem, kapuśniak, pierogi z kapustą. Najpopularniejszym sposobem przechowywania kapusty było jej kiszenie w beczkach – szatkowaną, ale i w główkach. Kiszone liście wykorzystywano do zawijania „gołąbków”, popularnej potrawy wigilijnej w niektórych rejonach Lubelszczyzny – informują Organizatorzy.