Niedziela (15 września) w lubelskim skansenie była pełna dobrego chleba, lokalnych smaków, wyrobów piekarniczych i cukierniczych. Każdy mógł znaleźć coś dla siebie. Tak w dużym skrócie przebiegło Lubelskie Święto Chleba.

To już 26. edycja tej imprezy organizowanej przez Cech Rzemiosł Spożywczych w Lublinie. Organizatorzy zapraszając na wydarzenie podkreślali, że celem obchodów jest „uczczenie chleba jako symbolu szacunku do ciężkiej pracy, dostatku i gościnności”. Te słowa było równie mocno słychać już podczas samego wydarzenia.

Obchody rozpoczęły się mszą świętą w Kościele z Matczyna. Po mszy nastąpiło oficjalne rozpoczęcie wydarzenia i powitanie gości, później otwarto stoiska wystawców w ramach Jarmarku Produktów Regionalnych. Na stoiskach mieszkańcy mogli spróbować nie tylko chleba wytworzonego przez lokalne piekarnie rzemieślnicze, ale również innych wyrobów piekarniczych i rzemieślniczych. Ponadto każdy miał okazję zobaczyć lokalne rękodzieło. Dla dzieci i rodzin przygotowano występy artystyczne, konkursy z nagrodami. Wydarzenie zakończyło się zabawą taneczną pod gołym niebem, które w tym sezonie cieszyły się ogromną popularnością wśród mieszkańców Lublina.

Źródło: Muzeum Wsi Lubelskiej
Autor:Michał Bogusław
Powiązane
Kalendarium historyczne
dr Piotra Gawryszczaka

loader-image
Województwo lubelskie, PL
12/10/2024
temperature icon 11°C
bezchmurnie
Humidity 55 %
Pressure 1023 hPa
Wind 10 Km/h

 

Najnowsze

Scroll to Top