Niedziela (15 września) w lubelskim skansenie była pełna dobrego chleba, lokalnych smaków, wyrobów piekarniczych i cukierniczych. Każdy mógł znaleźć coś dla siebie. Tak w dużym skrócie przebiegło Lubelskie Święto Chleba.
To już 26. edycja tej imprezy organizowanej przez Cech Rzemiosł Spożywczych w Lublinie. Organizatorzy zapraszając na wydarzenie podkreślali, że celem obchodów jest „uczczenie chleba jako symbolu szacunku do ciężkiej pracy, dostatku i gościnności”. Te słowa było równie mocno słychać już podczas samego wydarzenia.
Obchody rozpoczęły się mszą świętą w Kościele z Matczyna. Po mszy nastąpiło oficjalne rozpoczęcie wydarzenia i powitanie gości, później otwarto stoiska wystawców w ramach Jarmarku Produktów Regionalnych. Na stoiskach mieszkańcy mogli spróbować nie tylko chleba wytworzonego przez lokalne piekarnie rzemieślnicze, ale również innych wyrobów piekarniczych i rzemieślniczych. Ponadto każdy miał okazję zobaczyć lokalne rękodzieło. Dla dzieci i rodzin przygotowano występy artystyczne, konkursy z nagrodami. Wydarzenie zakończyło się zabawą taneczną pod gołym niebem, które w tym sezonie cieszyły się ogromną popularnością wśród mieszkańców Lublina.