Od poniedziałku (2 września) do niedzieli (8 września) w Lublinie potrwa Europejski Festiwal Smaku. Wydarzenie jest organizowane już po raz 16-sty przez Stowarzyszenie Kresowa Akademia Smaku. To doskonała okazja, aby spróbować wyjątkowej kuchni.

Jak czytamy na stronie organizatora,

– to najsmaczniejszy festiwal sztuki dobrego smaku, który co roku przyciąga wielu amatorów kuchennych performence’ów i gotowania w Lublinie. Pokazuje różnorodne oblicza kultury – od muzyki, poprzez obraz, słowo, a także stół i kulinaria. Przez kilka dni mieszkańcy Lublina mogą rozsmakować się w kuchni lubelskiej, polskiej i europejskiej, a także zaopatrzyć się w różnorodne wędliny, przyprawy i sery. Produkty lokalne promują gwiazdy światowej kuchni, nakłaniając odbiorców do zwrócenia się ku produktom regionalnym i sezonowym, ukazując ich obecność i twórcze wykorzystanie we wszystkich obszarach – kuchni wysokiej, wyrafinowanej, w restauracjach regionalnych, a także w kuchni domowej, codziennej.

Podczas tegorocznej edycji festiwalu uczestnicy będą mogli wziąć udział w wernisażach, wystawach, warsztatach i spotkaniach oraz pokazach kulinarnych – umożliwiających podpatrzenie mistrzów kuchni przy pracy. Główną atrakcją wydarzenia, jak co roku, będzie jarmark festiwalowy.

Większość wydarzeń odbywać się będzie na ulicach Starego Miasta i placu po Farze

Cały program wydarzenia: europejskifestiwalsmaku.pl/program

Źródło: lublin.eu

Autor:Michał Bogusław
Powiązane
Kalendarium historyczne
dr Piotra Gawryszczaka

loader-image
Województwo lubelskie, PL
05/12/2024
temperature icon 2°C
zachmurzenie duże
Humidity 93 %
Pressure 1027 hPa
Wind 3 Km/h

 

Najnowsze

Scroll to Top