Od poniedziałku (2 września) do niedzieli (8 września) w Lublinie potrwa Europejski Festiwal Smaku. Wydarzenie jest organizowane już po raz 16-sty przez Stowarzyszenie Kresowa Akademia Smaku. To doskonała okazja, aby spróbować wyjątkowej kuchni.
Jak czytamy na stronie organizatora,
– to najsmaczniejszy festiwal sztuki dobrego smaku, który co roku przyciąga wielu amatorów kuchennych performence’ów i gotowania w Lublinie. Pokazuje różnorodne oblicza kultury – od muzyki, poprzez obraz, słowo, a także stół i kulinaria. Przez kilka dni mieszkańcy Lublina mogą rozsmakować się w kuchni lubelskiej, polskiej i europejskiej, a także zaopatrzyć się w różnorodne wędliny, przyprawy i sery. Produkty lokalne promują gwiazdy światowej kuchni, nakłaniając odbiorców do zwrócenia się ku produktom regionalnym i sezonowym, ukazując ich obecność i twórcze wykorzystanie we wszystkich obszarach – kuchni wysokiej, wyrafinowanej, w restauracjach regionalnych, a także w kuchni domowej, codziennej.
Podczas tegorocznej edycji festiwalu uczestnicy będą mogli wziąć udział w wernisażach, wystawach, warsztatach i spotkaniach oraz pokazach kulinarnych – umożliwiających podpatrzenie mistrzów kuchni przy pracy. Główną atrakcją wydarzenia, jak co roku, będzie jarmark festiwalowy.
Większość wydarzeń odbywać się będzie na ulicach Starego Miasta i placu po Farze
Cały program wydarzenia: europejskifestiwalsmaku.pl/program
Źródło: lublin.eu