W minioną niedzielę, 25 sierpnia odbyły się dożynki parafialno- gminne w Wojciechowie. Był uroczysty korowód dożynkowy, msza święta w intencji rolników i prezentacja wieńców dożynkowych. Nie mogło zabraknąć wspaniałej zabawy przy muzyce i regionalnych smakołyków. Rozstrzygnięto też konkursy na wieniec dożynkowy i kulinarny.
W niedzielę, 25 sierpnia odbyły się dożynki parafialno- gminne w Wojciechowie. O godzinie 11.30 nastąpił przemarsz korowodu dożynkowego, a później została odprawiona uroczysta msza święta w intencji rolników. O godzinie 13.15 odbył się koncert Orkiestry Dętej z Wojciechowa, a tuż po nim prezentacja wieńców dożynkowych. O godzinie 15 zaplanowano uroczyste przekazanie chleba. Po obrzędzie nastąpiła prezentacja potraw i nalewek zgłoszonych do konkursu „Smaki Ziemi Wojciechowskiej”. Później były występy artystyczne dzieci i seniorów. O 17 odbył się Turniej Sołectw. Tuż po nim nastąpiło rozstrzygnięcie konkursu wieńców dożynkowych oraz konkursu „Smaki Ziemi Wojciechowskiej”.
- 1. nagrodę otrzymał wieniec Sołectwa ,,Halinówka”,
- 2. nagrodę otrzymał wieniec Koła Gospodyń Wielskich ,,Lawenda” ze Stasina.
- 1. nagrodę otrzymał wieniec Koła Gospodyń Wiejskich ,,Razem w Zaciszu” z Łubek,
- 2. nagrodę otrzymał wieniec Sołectwa Wojciechów cz. I i II,
- 3. nagrodę otrzymał winiec Stowarzyszenia ,,Sporniaczanki”.
- 1. nagrodę otrzymała nalewka ,,Dereniówka” wykonana przez Monikę Stachyrę,
- 2. nagrodę otrzymała nalewka ,,Migdałek” wykonana przez Agnieszkę Piróg,
- 3. nagrodę otrzymała nalewka ,,Pierwszy powiew wiosny” wykonana przez Danutę Czarkowską.
- 1. miejsce otrzymała ,,Galareta- zimne nóżki” wykonana przez KGW ,,Lawenda” ze Stasina,
- 2. miejsce otrzymały ,,Roladki schabowe z pieczarkami, ziemniaki i i buraczki smażone” wykonane przez Stowarzyszenie KGW „Sporniaczanki”,
- 3. miejsce otrzymał ,,Salceson podrobowy” wykonany przez Edytę Dec.
Źródło: Gminny Ośrodek Kultury w Wojciechowie/Facebook.